Minunea sfintei Ipomoni (răbdare)

Categories:

 

Sfânta Ipomoni s-a înfățișat în chipul unei monahii unui șofer de taxi care locuia în Atena. L-a oprit și i-a cerut să se îndrepte spre Loutraki. Taximetristul avea cancer de piele localizat la mâini și se afla într-o mare deznădejde. Pe drum, monahia, care purta o camilafcă cu o cruce roșie, l-a întrebat:

‒ De ce ești așa de trist?

Iar acela nu a evitat să-i mărturisească tot adevărul. După aceea, Sfânta Ipomoni l-a întrebat dacă vrea să-l însemneze cu semnul Sfintei Cruci pentru a se face bine, iar acela a acceptat.

În puțin timp, l-a cuprins o somnolență și a rugat-o pe monahie dacă se pot opri puțin, pentru a nu se întâmpla vreun accident. S-a așezat pe marginea drumului și l-a prins somnul. Când s-a trezit, a constatat că mâinile lui se însănătoșiseră, însă monahia dispăruse. I-a întrebat pe oamenii de la birourile de taxare a drumului dacă au văzut cumva vreo călugăriță prin apropiere, dar nimeni nu o văzuse. Atunci, înspăimântat, s-a întors în taxiul său și a înțeles că avusese de-a face cu o femeie sfântă, care se făcuse nevăzută.

Bărbatul a mers apoi la medicul său și i-a povestit întâmplarea. În momentul acela, privirea lui s-a îndreptat spre o icoană ce era agățată pe peretele doctorului. S-a ridicat de pe scaun și a strigat:

‒ Această călugăriță a fost!

Icoana care îl făcuse pe bărbat să exclame o înfățișa pe Sfânta Ipomoni. În acest fel a aflat taximetristul cine a fost cea care l-a tămăduit și l-a scos și din deznădejde. Camilafca cu crucea roșie arăta originea ei dinainte de a deveni împărăteasă a Bizanțului și tot prin acest semn și-a încheiat și viața ei pământească.

Ziua în care s-a întâmplat această minune a fost chiar 13 martie ‒ ziua de prăznuire a Sfintei Ipomoni.

Icoana și Cinstitul Cap al Sfintei Ipomoni se află în Sfânta Mănăstire a Cuviosului Patapie de la Loutraki Korinthias, iar Biserica Ortodoxă cinstește ziua de prăznuire a Cuvioasei Ipomoni în data de 13 martie.

Ipomoni (Υπομονη) înseamnă “răbdare” în limba greacă.